>
Back

Roses Do Not Bloom Hurriedly

What started as a rational home with classical elements referring to rich and grand architecture such as castles and manors, resulted in a design much more contextualized by natural factors. Various flowers create a recurring visual in the interior and the exterior, symbolizing this symbiosis of building and nature.

location
Breda, the Netherlands
client
confidential
year
2019-ongoing
status
preliminary design
type
architecture
program
residential
size
190 sqm
project playlist

First floor

The symmetrical floor plan is based on the contrast between relation and seclusion. Each of the home’s functions have their own atmosphere and place, yet are all connected through its core: the double-height dining room.
The plus-size matte green bricks were to resemble medieval masonry, but ended up being a beautiful addition to the house’s lush environment.
The timber facade of the house is wrapped around the extension, providing for a more humble attitude towards its natural surroundings.

In the beginning, Aldo Rossi’s rational approach to architecture seemed a perfect fit for this new home. A strong architectural presence was constructed out of a symmetrical floor plan and facade, a valiant shape, and heavy bricks. The symmetry and lighting would stage a theatrical interior. But the more rationally the project began, the more natural factors such as daylight and the materials’ natural aging over time ultimately determined the end.

Nature and building are inextricably linked. No matter how rigid and rational architecture has been designed, it is always placed in a context where nature has its influence. We have explicitly let our rationally designed floor plans and facades be influenced by flowery gardens and the play of light and shadow. From this, the house has gotten a more open attitude towards the outside.

“Roses do not bloom hurriedly; for beauty, like any masterpiece, takes time to blossom.”

Matshona Dhliwayo

Kitchen and dining room

The dining room is quite clearly the central part of the house, not in the least because of the clients’ wish to be able to give fashionable dinner parties. Four things were vital in emphasizing the importance of this space: material, light, height, and view.

The green brick facade is turned inside out and gives the dining room an uncommon kind of grandeur. Additionally, the cross-laminated timber construction is at full display providing for a homely feel. The double-height and seven-meter high ridge turn the house’s heart into a vertical space illuminated from above by large roof windows. From there, natural grazing light lights up textures of both the timber and brickwork – continuously changing its appearance throughout the day. Lastly, through a large sliding door and a decorated curtain, it is possible to leave the entrances of the dining room completely open or closed as desired, changing sightlines to the entrance hall, the living room and the garden.